Mini nogomet

Example

Sadržaj:


Obavijesti

Kalendar natjecanja

Obrasci za prijavu natjecanja

Obrazac - prijava ŠSD-a za natjecanje

Pregled izvršenih prijava ŠSD-a

Izvadak iz Propisnika

7.2. MINI NOGOMET

Članak 1.

 • Natjecanje se održava po ovim pravilima i po pravilima igre za nogomet Hrvatskog nogometnog saveza na igralištu dimenzije 50m-65m dužine i 40m-45m širine. Dimenzije golova su 2m x 5m. Kazneni udarac se izvodi s udaljenosti od 9 m.

Članak 2.

 • Poluzavršna natjecanja DP-a i Završnica DP-a održat će se konkurenciji dječaka i djevojčica.

Članak 3.

 • Ekipa se sastoji od najviše četrnaest (14) natjecatelja i mentora/voditelja.

Članak 4.

 1. Na natjecanju, ekipa mora imati dresove s brojevima te različite boje od protivničke ekipe.

 2. Vratar mora nositi opremu koja ga jasno razlikuje od ostalih natjecatelja na terenu, uključujući obje ekipe.

 3. Svi natjecatelji moraju imati kostobrane i jednoobrazne štucne (visoke čarape).

Članak 5.

 1. U natjecanjima za 5. i 6. razrede osnovne škole ekipa igra sa sedam natjecatelja u polju i vratarom (7+1).

 2. Utakmice se igraju s nogometnim loptama broj „4“.

Članak 6.

 1. Ekipa ne može započeti utakmicu ukoliko nema osam (7+vratar) natjecatelja u polju.

 2. Ukoliko ekipa ostane s pet natjecatelja u polju, utakmica se prekida i registrira s tri prema nula, a ukoliko je u trenutku prekida veći rezultata od navedenog, registrirat će se taj rezultat.

Članak 7.

 1. Vrijeme jedne utakmice iznosi 2 x 15 minuta s odmorom od pet (5) minuta.

 2. Sudac po potrebi može nadoknaditi vrijeme, ako dođe do dužih prekida igre.

Članak 8.

 1. Na poluzavršnom natjecanju DP-a i Završnici DP-a, (ukoliko se igra po kup sustavu) u slučaju neriješenog rezultata izvode se izravni udarci s udaljenosti od 9 m i to naizmjenično po tri (3) natjecatelja svake ekipe.

 2. Ako se i tada ne dobije pobjednik, izvode se izravni udarci i to naizmjenično po jedan igrač iz svake ekipe, koji je prijavljen u zapisnik (na način kako nalažu nogometna pravila), sve dok se ne dobije pobjednik u jednakom broju izvođenja izravnih udaraca.

Članak 9.

 • Ukoliko se igra po liga sustavu (na poluzavršnom natjecanju DP-a na kojem su prijavljene tri (3) ekipe i na Završnici DP-a po skupinama), u slučaju neriješenog se rezultata obavezno izvode izravni udarci s udaljenosti od 9 m, a ekipe za neriješeni rezultat dobivaju po jedan bod i registrira se pobjednik i pobjednik izvođenja izravnih udaraca što može odrediti bolje plasiranu ekipu u slučaju članka 11.

Članak 10.

 • Na poluzavršnom natjecanju DP-a te Završnici DP-a, nakon odigravanja u skupini, pobjednik za pobjedu dobiva tri (3) boda, u slučaju neriješenog rezultata ekipa dobivaju po jedan (1) bod, dok poraženi ne dobiva bodove.

Članak 11.

 1. Ako ekipe osvoje isti broj bodova pobjednika odlučuje:
 • međusobni susret-pobjednik izvođenja izravnih udaraca,

 • razlika između danih i primljenih zgoditaka,

 • više postignutih zgoditaka,

 • ždrijeb.

 1. Ukoliko se pojavi potreba izvođenja ždrijeba za određivanje plasmana, ždrijeb se radi u roku od petnaest (15) minuta nakon završetka zadnje utakmice i to na licu mjesta, obavezno u prisustvu članova Tehničke komisije i voditelja svih ekipa koje sudjeluju u ždrijebu.

Članak 12.

 • Zamjena se obavlja kada je lopta u igri ili izvan igre i na nju se primjenjuju sljedeći uvjeti:

 • zamjene su leteće, mogu se izvršiti u toku igre neograničen broj puta,

 • prostor za zamjenu igrača nalazi se na sredini igrališta, a dopušteno je da igraču koji izađe iz igre, te da se kasnije opet uključi u igru u toku iste utakmice,

 • zamjenski natjecatelj podliježe ovlastima i odlukama suca, bez obzira na to je li pozvan u igru ili ne,

 • zamjena je dovršena kada zamjenski natjecatelj stupi na igralište; od tog trenutka on postaje aktivni natjecatelj, a natjecatelj kojeg zamjenjuje to prestaje biti.

Članak 13.

 • Vratar može igrati u kaznenom prostoru samo kako nalažu službena pravila Hrvatskog nogometnog saveza. Kazneni prostor se označuje tako da se povuku uzdužne crte na udaljenosti od 11 m od svake stative i jedna poprečna crta koja spaja te dvije crte, a koja je udaljena 11 m od gol linije.

 • Udarac s vrata izvodi se nogom sa zemlje sa zamišljene crte od 5 m od gol crte.

Članak 14.

 • Svaki izlazak lopte cijelim obujmom preko uzdužne crte (aut) izvodi se rukama, odnosno poprečne crte (korner) izvodi se nogom, kako nalažu službena pravila nogometa.

Članak 15.

 • Igra se bez zaleđa „offside“.

Članak 16.

 1. Zbog težeg prekršaja ili nesportskog ponašanja natjecatelj dobiva žuti karton.

 2. Drugi žuti karton istom natjecatelju automatski povlači crveni karton. Ukoliko natjecatelj u jednoj utakmici dobije dva (2) žuta kartona (crveni karton), ima pravo nastupa na prvoj sljedećoj utakmici.

 3. Natjecatelj koji je dobio izravni crveni karton isključen je i napušta igru te na toj utakmici više ne može sudjelovati, ali ima pravo nastupa na prvoj sljedećoj utakmici, osim ako počini neki od prekršaja spomenutom u sljedećoj točki.

 4. U slučaju kažnjavanja natjecatelja ili mentora/voditelja izravnim crvenim kartonom (zbog izrazito grubog prekršaja, drskog ponašanja, napada na suca, vrijeđanja), tom se natjecatelju može zabraniti nastup na sljedećoj utakmici, a o čemu odlučuje Natjecateljsko povjerenstvo.

Članak 17.

 1. Istovremeno se mogu igrati dvije utakmice (svaka na svojoj polovici velikoga igrališta), svaku utakmicu sudi po jedan sudac.

 2. Na oba terena prisutan je jedan doktor koji se nalazi na sredini velikoga igrališta.

Rezultati natjecanja

Mini nogomet