Kategorije
Osnovne škole Srednje škole Stolni tenis OŠ Stolni tenis SŠ

Stolni tenis – izvadak iz Propisnika

7.8 STOLNI TENIS

Članak 1. Natjecanje se održava po ovim pravilima i po pravilima Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Članak 2. DP će održat će se u ekipnoj konkurenciji dječaka i djevojčica, odnosno mladića i djevojaka.

Članak 3. 1)Ekipu čine tri natjecatelja koji počinju utakmicu, rezervni član i mentor/voditelj ekipe.

24

2)Rezervni član ekipe može u drugom krugu utakmice (nakon prve tri igre) zamijeniti nekog od natjecatelja iz početne postave.

Članak 4. 1)Ekipa koja prva ostvari tri pobjede je pobjednik. Preostali susreti se ne igraju. 2)Svi susreti igraju se na tri dobivena seta. 3)Set dobiva natjecatelj koji prvi osvoji 11 poena, osim u slučaju da oba natjecatelj osvoje 10 poena. U tom slučaju set dobiva igrač koji prvi nakon toga osvoji dva poena više.

Članak 5. 1)Kad se igra po liga sustavu ekipe pobjednici za pobjedu dobivaju dva boda, za poraz jedan bod, a za neodigranu utakmicu nula bodova. 2)Ako dvije ekipe osvoje jednaki broj bodova, njihov plasman određuje se na temelju rezultata njihovog međusobnog susreta. 3)Ako tri ekipe osvoje jednaki broj bodova onda se pobjednik određuje na temelju njihovih međusobnih rezultata prema sljedećim kriterijima:  omjer pobjeda i poraza pojedinačnih susreta (količnik),  dobivenih i izgubljenih setova,  dobivenih i izgubljenih poena u setovima.

Članak 6. 1)U svakoj utakmici su ekipe raspoređene na „A“ odnosno „X“ postavu, a što se odlučuje ždrijebom. Redoslijed igranja je:  pojedinačno A – X  pojedinačno B – Y  pojedinačno C – Z  pojedinačno A – Y  pojedinačno B – X 2)Prije početka susreta ekipe ŠSD-a podnose Natjecateljskom povjerenstvu prijavnicu u kojoj prijavljuju tri natjecatelja (pozicije A, B i C odnosno X, Y i Z). 3)Voditelj/mentor ekipe ispunjava prijavnicu bez uvida u postavu protivničke ekipe. 4)Ekipe koje dođu na natjecanje s dva natjecatelja ne smiju nastupiti na natjecanju.

Članak 7. 1) Ako prozvana ekipa neopravdano ne nastupi, nakon čekanja od 10 minuta gubi susret bez borbe. 2) Ako prozvani igrač neopravdano ne nastupi, nakon čekanja od 3 minute gubi susret bez borbe.

Članak 8. 1)U svakoj igri svaki natjecatelj ima pravo na jedan time-out koji poziva voditelj/mentor ili sam natjecatelj, a čime dobiva pravo na pauzu u trajanju od najviše jedne minute odnosno dok je ne prekine pozivatelj. 2)Između setova natjecatelji imaju pravo na pauzu od 1 minute. 3)Svakih 6 poena natjecatelji imaju pravo na kraći prekid za brisanje i koncentraciju.

Članak 9. 1)Utakmice počinju odigravanjem jedne pojedinačne igre (na jednom stolu).

25

2)U slučaju da se utakmica produži zbog čega dolazi u pitanje poštivanje predviđene satnice samog natjecanja predsjednik Natjecateljskog povjerenstva može donijeti odluku da se istovremeno krene sa odigravanjem i sljedeće pojedinačne igre koja dolazi po redosljedu igranja.